Houten gevelbekleding staat volop in de belangstelling. Het materiaal is dan ook authentiek, duurzaam en leent zich perfect om de gevel af te werken. Maak kennis met enkele frequent gebruikte houtsoorten.

Een gevel bepaalt mee de architecturale uitstraling van een woning of gebouw. Het kan gaan om een volledige houten gevel, van een aanbouw of een accent zoals de garagepoort. Zoals voor elke andere binnen- en buitentoepassing van hout verdient de keuze van de geschikte houtsoort de volle aandacht. De duurzaamheid van het hout bepaalt of de houtsoort al dan niet geschikt is als gevelbekleding. Vele tientallen Europese en exotische spintvrije (niet-verkernde hout) houtsoorten met een natuurlijke hoge duurzaamheid komen in aanmerking.

Verticaal of horizontaal?

Uiteraard van belang is dat de gevelbekleding volgens de regels van de kunst wordt geplaatst. Hiervoor gebruik je massieve houten planken van minimum 18 mm dik en roestvrijstalen schroeven en/of nagels. Een dampopen (damp komt niet door isolatie heen) en waterkerend scherm geeft vochtinfiltratie geen kans. Voorzie voldoende vrije ruimte achter de planken zodat er optimaal geventileerd wordt en het hout snel kan drogen ongeacht de weersomstandigheden.

Share This